Pasta d’oro tillverkas av Sam Mills, ett modernt och högteknologiskt företag som ligger i Satu Mare i nordöstra Rumänien och på gränsen till Ungern, mitt i Europas “majsbälte”. Sam Mills är ISO, BRC och HACCP certifierat (vilket innebär att man uppfyller mycket höga krav när det gäller kvalitetskontroll, hygien, produktion och produktsäkerhet).

Pasta d’oro är en pasta som tillverkas enbart av majs och vatten. Genom en unik teknik kan man tillverka en pasta som smakar som en vanlig pasta utan att använda några tillsatser. Fördelarna med att enbart använda majs och vatten vid tillverkningen är bl.a. att Pasta d’oro är fri från:

  • Alla former av tillsatser (inkl. färg & smakämnen, konserveringsmedel, emulgeringsmedel etc.)
  • Gluten
  • Ägg
  • Soja
  • Ärtprotein

Den unika processen gör också att Pasta d’oro har en väldigt bra “al dente”-konsistens och inte är speciellt känslig för över kokning.

Pasta d’oro finns i ett flertal varianter och former (spaghetti, penne, fusilli, makaroner och lasagne corte), både i dagligvarubutiker och för restaurang- och storhushållsmarknaden. Pasta d’oro har en koktid på 7-12 minuter beroende på vilken variant man väljer.

Kolhydrater – ger energi

Pasta är en av de produkter som ger oss kolhydrater. Vi behöver kolhydrater varje dag och det är speciellt viktigt vid fysiska prestationer, men även om man inte är så fysiskt aktiv är kolhydrater viktigt för kroppens funktioner.

De ger nödvändig energi i vårt dagliga arbete och är tillsammans med fett och protein de energikällor vi har att tillgå.

Det är viktigt att välja rätt sorts kolhydrater

Det finns snabba och långsamma kolhydrater (ibland nämns även halv-snabba). Det som avgör om de kolhydrater som man äter är snabba eller långsamma beror på hur snabbt de höjer blodsockernivån efter måltiden.

Detta kallas även GI (glykemiskt index ). GI är ett värde på hur snabbt ett livsmedel höjer blodsockret efter en måltid.

Kroppen eftersträvar alltid att hålla blodsockret på en så jämn nivå som möjligt.

Lågt blodsocker leder till bl.a. trötthet, koncentrationsproblem, sug efter sötsaker eller att man blir hungrig.

Högt blodsocker kan också ge negativa effekter, såsom skador på hjärta och blodkärl och det gör även att vi åldras fortare.

För att få ner blodsockernivån utsöndrar kroppen insulin. Insulin är ett hormon som får ner sockernivån, men det har en negativ effekt – det är fettbildande. Och för att undvika fetma är det viktigt att hålla så jämn blodsockernivå som möjligt.

Det bästa sättet för att få ett jämnt och balanserat blodsocker är att äta långsamma kolhydrater, och att om möjligt undvika snabba kolhydrater.

Långsamma kolhydrater

Långsamma kolhydrater tas upp långsamt av kroppen och ger en jämnare blodsockernivå. En jämn blodsockernivå gör att den energi som man behöver i sin vardag och vid fysiska aktiviteter, finns lagrat i kroppen. Långsamma kolhydrater ger en bättre och mer balanserad blodsockernivå, vilket ger mera ork, ökad mättnadskänsla och mindre sug att småäta mellan måltiderna.

Långsamma kolhydrater ger en bättre “depå” av energi i kroppen och räcker över längre tid.

Långsamma kolhydrater finns i Pasta d’oro. Snabba kolhydrater finns i bl.a. vitt bröd, läsk, frukostflingor, potatismos, snabbmakaroner och klibbigt ris.